Intergemeentelijke samenwerking of fusie?

27 oktober 2019

CC Consult en Probis Consult organiseren dit najaar twee inspirerende seminaries, exclusief voor beleidsverantwoordelijken, directeurs en stafmedewerkers van lokale besturen.

Seminarie 1: Intergemeentelijke samenwerking of fusie?

Redmiddel voor de fusie of pleister op de wonde?

De verhoging van de bestuurskracht is één van de hoekstenen van het beleid in het jongste regeerakkoord. De regering promoot vrijwillige fusies en geeft hiervoor financiële incentives. Daarnaast zet ze besturen aan tot meer intergemeentelijke samenwerking. Maar hoe kiest u als bestuur tussen samenwerking en fusie?

DRUK NEEMT TOE
De druk op de lokale bestuurskracht neemt toe. Aan de basis liggen de vergaande delegatie van taken en bevoegdheden vanuit het federale en Vlaamse niveau, en de complexiteit hiervan. Mobiliteitsproblemen reiken verder dan de eigen grenzen, preventie en veiligheidstaken worden ingewikkelder. Het is vaak geen sinecure om uw burgers een kwaliteitsvolle, efficiënte en performante dienstverlening te leveren. Dikwijls ontbreekt het aan middelen om competente medewerkers te rekruteren. Toch is dat nodig om uw expertise uit te bouwen, en mee te zijn met de digitalisering en de innovaties van vandaag.

ZELF DOEN – SAMENWERKEN – FUSIE
Soms moet u als lokaal bestuur de evenwichtsoefening tussen ‘alles zelf blijven doen’ en ‘samenwerken’ of ‘fusioneren’ durven voeren. De juiste keuze maken om op lange termijn uw bestuurskracht aan te scherpen. Het lokale bestuur is meer dan ooit een netwerkorganisatie die samen met haar omgeving en partners het beleid vormgeeft.

SAMENWERKINGSVORMEN EN MOGELIJKHEDEN
Voordat u een effectieve samenwerking aangaat of de weg van de fusie inslaat, is het belangrijk af te bakenen op welke vlakken een samenwerking wenselijk of mogelijk is, en welke scenario’s u als lokaal bestuur kan volgen. Versterkt de samenwerking uw lokale bestuurskracht? Is het een redmiddel om de fusies te omzeilen? Of is het maar een pleister op de wonde?

PRAKTIJKVOORBEELDEN
Tijdens deze studievoormiddag ondersteunen we u aan de hand van een literatuurstudie en scherpen we uw inzichten aan met eigen praktijkervaring.

ONDERWERPEN DIE AAN BOD KOMEN

 • Lokale besturen in een netwerkomgeving: vormen van samenwerking en het complexe lokale netwerk.
 • Drijfveren voor bovenlokale samenwerking en fusie.
 • Hoe evolueert het Vlaamse landschap? Evolutie en prioritaire domeinen.
 • Do’s en Don’ts inzake samenwerking. 
 • Hinderpalen en gevaren: waar loopt het vaak mis en hoe vermijdt u dit?
 • De operationele impact van samenwerken of fusioneren.
 • Afwegingskader en randvoorwaarden om u te helpen kiezen: Rome werd ook niet op een dag gebouwd!
 • De financiën als hefboom voor samenwerking of fusie.

AGENDA 
09:00 Onthaal met koffie

09:30 Inleiding – Luc De Bock, algemeen coördinator Probis Group

09:40 ‘Wat is mogelijk? Vormen van samenwerking, een blik op voorgaande samenwerkings- en fusiebewegingen’

10:50 ‘Do’s & Don’ts: concreet stappenplan voor een goede samenwerking’
Chris De Bock, Mandus Fraingnaert, Ine Deprez en Michelle Rommelaere, adviseurs CC Consult

11:50 Slotbeschouwing vanuit recente ervaringen

 • Aalter 03.12: Luc Jolie, algemeen directeur gemeente Aalter
 • Geel 10.12: Guy Bodeux, algemeen directeur gemeente Oudsbergen

12:00 Broodjeslunch en netwerking

12:30 Einde

WAAR EN WANNEER

 • di 03.12.2019, 09:00 – 12:00 uur
  Learning & Development Center Probis Group, Brugstraat 93 in 9880 Aalter
 • di 10.12.2019, 09:00 – 12:00 uur
  Probis Group, Winkelom 83 B1b in 2440 Geel

INSCHRIJVEN

Seminaries lokale besturen
 

IN SAMENWERKING MET

Waarom kiest u voor CC Consult?

Wij onderscheiden ons door onze specifieke sectorkennis en onze praktijkgerichte aanpak. Onze adviezen zijn gebaseerd op beproefde modellen, maar wij garanderen de praktische toepasbaarheid. Dit bewijzen wij bijvoorbeeld via ons interim-management.
CC Consult bestaat uit een team van organisatie- en HRM-specialisten, die hun deskundigheid getoetst hebben aan concrete ervaring in de (semi-)publieke sector. U spreekt dus met mensen die de publieke sector door en door kennen en die u dankzij deze kennis en ervaring snel oplossingen en advies kunnen aanreiken.

Bij onze managementopdrachten zetten we hooggekwalificeerde interim-managers in voor specifieke functies bij de overheid. De manager wordt bijgestaan door een supervisor die ook inhoudelijk meevolgt. Onze managers onderhouden hun kennis via intervisie met collega's en permanente bijscholing.

Contacteer ons