Vergelijk je gemeente

Vergelijk Je Gemeente

Dé benchmarkingstool voor bestuurskrachtige besturen

Het huidige bestuurslandschap wordt geconfronteerd met toenemende druk. Enerzijds wordt er van de hogere overheden meer en meer gevraagd, terwijl besturen tegelijkertijd minder middelen krijgen om aan al deze vereisten te voldoen. Zo dienen besturen elke legislatuur een omgevingsanalyse op te stellen. Daarenboven lijkt de Vlaamse overheid meer en meer aan te dringen op meer bestuurskracht, samenwerking en fusies bij lokale besturen. Een bijkomende zorg sinds 2021 is de “War on Talent“, die nu écht losgebarsten is. Het feit dat er tijdens dezelfde periode veel werknemers met pensioen vertrekken, maakt het niet makkelijker. Dat heeft dan ook als gevolg dat heel wat besturen onderbezetting op de diensten signaleren.

Als bestuur is het echter niet simpel om zo’n onderbezetting objectief vast te leggen. Tot voorheen waren er dan ook geen tools waarmee je de effectieve bezetting van jouw eigen bestuur kon vergelijken met dat van andere, vergelijkbare besturen. Met die reden heeft CC Consult gewerkt aan een geüpgraded versie van haar eigen benchmarkingstool “Vergelijk Je Gemeente”. Dit is een tool die jou als bestuur toelaat jezelf te gaan benchmarken en vergelijken met andere besturen op basis van een hele reeks referentiecategorieën. Op die manier krijg je via een unieke manier een nieuw perspectief op de staat van jouw organisatie.

Benchmarking in de praktijk

Onze benchmarkingstool geeft heel wat praktische mogelijkheden aan lokale besturen die geen andere organisatie of tool momenteel biedt. Ten eerste is het mogelijk om op basis van deze tool jouw omgevingsanalyses te gaan aanvullen met relevante vergelijkingen. Plots is het veel gemakkelijker om aan te geven in welke mate de gemeente goed (of minder goed) presteert. 

Daarnaast wordt de bezetting van gemeentelijke diensten niet alleen duidelijk weergegeven, maar biedt het tevens de mogelijkheid om te bekijken hoe (a)typisch jouw bezetting in termen van VTE’s en salarisschalen is in het lokale bestuurslandschap. Zo kan je als bestuur snel zicht krijgen voor welke diensten je in de gevarenzone komt door de naderende pensioenen, zodat je sneller dan vergelijkbare besturen aan de aanwerving van nieuwe krachten kan starten.

01

Personeelsbezetting & HR-gegevens

 1. Ziekteverzuim
 2. Functiebeweging
 3. Span of Control
 4. Anciënniteit

02

Financiële cijfers

 1. Inkomsten
 2. Uitgaven
 3. Fiscale gegevens
 4. Schuldenlast

03

Operationele & verklarende indicatoren

 1. Aantal omgevingsvergunningen
 2. Aantal leefloongerechtigden
 3. Aantal identiteitskaarten

Overzicht dashboards

Play Video

Financiële monitor

Play Video

Management dashboard

Play Video

Burgerzaken

Play Video

Kant-en-klare dashboards

De gegevens op een gebruiksvriendelijke manier geclusterd zodat elk bestuur deze kan gebruiken voor diverse analyses zoals bestuurskrachtmetingen, omgevingsanalyses, jaar-rapporteringen, enzovoort. Vergelijk Je Gemeente zorgt voor een volledige onderbouw van al deze rapporteringen en vergemakkelijkt het maken van onderbouwde beslissingen via het toevoegen van cruciale gegevens met één klik.

Deelnemen?

Om gratis te kunnen deelnemen aan de benchmarkingstool, kan je je aanmelden via het formulier. We zullen je dan zo snel mogelijk contacteren met meer uitleg, en ook een spreadsheet met de informatie die we nodig hebben om volledig gebruik te kunnen maken van de tool. Er blijft natuurlijk ook steeds de optie om extra vragen te stellen en informatie te vragen.

Nood aan een meer persoonlijke toelichting?

Wij bieden elk bestuur ook de kans om een gratis demo aan te vragen bij één van onze adviseurs. Via een online Teams-overleg van maximaal 30 minuten tonen we jou en jouw collega’s hoe de tool werkt, wat u ermee kan doen en welke voordelen het kan betekenen voor uw bestuur! Gebruik het formulier om je hierover verder te informeren en/of voor aan te melden. Onze handleidingpagina geeft je tevens een algemeen overzicht van de belangrijkste functies van onze tool.

Nood aan meer informatie?

Indien je graag jezelf of jouw collega’s verder wilt informeren over Vergelijk Je Gemeente, dan kan je altijd een kijkje nemen in onze infobrochure. Hier vind je meer informatie over hoe dat het werkt, welke indicatoren allemaal in de tool zitten, concrete voorbeelden van wat je precies met de tool kan doen, en nog veel meer!
  Ontdek Vergelijk Je Gemeente!

  CC Consult bracht sinds 2015 de personeelsbezetting van meer dan 100 gemeenten en steden in kaart via de online tool Vergelijk Je Gemeente.

  Onze tool was klaar voor een update. Hiervoor namen we ABF Research onder de arm (gekend van provincie.incijfers.be en waarstaatjegemeente.nl). Samen werkten we een nieuwe, meer gedetailleerde versie van deze geweldige monitoringstool voor lokale besturen uit.

  Deze monitoringstool brengt al uw financiële, HR- en operationele kerndata in kaart via handige, kant-en-klare dashboards. Dit op het niveau van de diensten, de afdelingen, en de volledige organisatie van uw organisatie.

  Met een simpele druk op de knop maakt deze monitoringstool het bovendien mogelijk om uw personeelsbezetting en andere uiteenlopende beheersdata te vergelijken met andere, vergelijkbare lokale besturen! Zo ziet u in één oogopslag hoe uw gemeente zich verhoudt tot andere gemeenten.

  Interesse in meer informatie?

  Wij hebben voor de Vlaamse lokale besturen alles  duidelijk op een rijtje gezet via een handige factsheet. Heeft u interesse in hoe Vergelijk Je Gemeente 2.0 werkt? Of zou u graag weten waarom dit juist voor u relevant kan zijn? Ontdek het in onze factsheet!

  Een demo of offerte op maat van uw bestuur?

  Wij bieden u ook de kans om een gratis demo aan te vragen bij één van onze adviseurs.  Tijdens een Teams overleg met u en uw collega’s tonen we hoe de tool werkt, wat u ermee kan doen en welke voordelen het kan betekenen voor uw bestuur! 

  Contacteer Sofie Poncelet via mail voor een vrijblijvende afspraak of offerte.